Huh, onpas taas rankka mutta tosi kiva päivä äitin kanssa turisteilemassa takana! Paljon on nähty ja koettu, ja jaloissa tuntuu!

Lähdettiin siis aamulla taas liikkeelle Place d'Italielta, jossa äiti oli jo ehtinyt käydä aamukahvilla ja vähän shoppailemassakin ennen mun tuloa. Otettiin bussi suoraan kohti Jardin de Tuliers'ia ja Musée de l'Orangerieta. (Bussi on hitaampi kuin metro, mutta paljon mukavampi ja lisäksi näkee maisemia!) Jardin de Tuliers'issa katseltiin taas paikalle koottua nykytaidenäyttelyä, jossa oli paljon hauskoja ja mielenkiintoisia teoksia. Lopulta läydettiin myös Musée de l'Orangerie aivan puiston nurkasta, ja huomattiin samalla, että se ei vielä ollut auki yksittäisille vierailijoille - vain ryhmille. Noh, aukeamiseen oli kuitenkin enää vajaa puoli tuntia aikaa joten päätettiin jäädä odottelemaan, koska jonoa alkoi jo muodostua.

Lopulta päästiin sitten vastikään uusittuun, hienoon museoon sisään. Minä taas kerran ilmaiseksi "taideopiskelijana" ja äitinkin UNESCOn taiteijakortti hyväksyttiin tällä kertaa mukisematta. Ensiksi suunnistettiin tietysti koko museokäynnin tarkoitusta kohti, eli katsomaan Monet'n kahta lummepanoramahuonetta. Voin kertoa, että kokemus oli aivan sanoinkuvaamaton, ja todellakin kaiken odotuksen arvoinen! Sainoisin, että ehdottomasti Pariisin must-see-kohteita taiteen ystävälle. Lummesalit kylpivät katon kautta tulevassa luonnonvalossa, joka paljasti hyvin Monet'n mahtavan väripaletin ja rennot mutta samalla niin taidokkaat siveltimenvedot. Maalaukset huokuivat aivan käsittämätöntä eteerisyyttä. Ihanaa.

Museon alakerrasta katsastimme myös pienen kokoelman, johon kuului teoksia mm. Monet'lta, Reinoirilta, Cezannelta Manet'lta ja Picassolta. Niin ja tietty kävimme myös taas tyhjentämässä museokaupan. Kaikenkaikkiaan aivan mahtava käynti. Suosittelen lämpimästi!

Monet'n taulujen henkevyydestä palasimme sitten taas hieman maallisimmille poluille, kun lähdimme käymään Galeries Lafayettessa katselemassa maisemia kattoterassilta sekä tutkimaan paikallista joulukrääsävalikoimaa. Tavarataloreissun jälkeen kävimme vielä kahvilla superjenkkiläisessä Starbucksissa, jossa on kieltämättä kyllä aivan älyttömän hyvää kahvia ja muffinsseja...

Kaiken kulutusjuhlan jälkeen päätimme vielä lähteä katsastamaan Montmartren ja iki-ihanan Sacre Coeurin. Jäimme bussista pois Gare du Nordilta ja kipusimme sitkeästi ylös Pariisin huipulle, sinne missä maa kohtaa taivaan. Tämä kohtaaminen oli aika kirjaimellinen, sillä kun pääsimme Sacre Coeuriin sisälle, huomasimme, että siellä oli menossa nunnien iltahartaus. Oli pakko jäädä hetkeksi istumaan ja kuuntelemaan, sillä nunnat lauloivat todella kauniisti, ja tunnelma oli todella hieno. Tällainen pakanakin viihtyi kirkossa oikein hyvin.

Lopulta kävelimme alas Sacre-Coeurilta Montmartren ihania pikku kujia pitkin auringon laskiessa silmiemme edessä Pariisin kattojen taakse. Oli ihan kuin elokuvissa! Place Pigallelta otettiin vielä bussi "kotiin" Place d'Italielle, ja nähtiin samalla Paris by night -maisemia. Hieno päätös hienolle päivälle!

Nyt mun pitäisi vielä vähän kirjoitella koulujuttuja ennen nukkumaanmenoa. Huomenna on äitin vika päivä Pariisissa, ja käydään varmaan katsomassa Notre Dame tai Eiffel-torni. Sitten illalla saatan äitin lentokentälle ja menen samalla Lassea vastaan. Samalla koneella tulevat myös Johannan äiti ja sisko. :)