Olipas mahtava viikonloppu! Oli todella ihanaa päästä hetkeksi pois kaupungista ja näkemään hieman toisenlaista Ranskaa. Ja minkälaista... Kaunista (kukkulat ja laaksot), värikästä (syksyn värit), tuoksuvaa (Dijonin sinappi ja Chabilis'n viini), kasvavaa (Fontenayn luostarin puutarha), mystistä (Magdalan Marian kylkiluu)...

Matka alkoi eilen lauantaiaamuna klo 7 Garnierin oopperatalon edustalta, josta kansallisuuksiltamme värikkään (USA, Suomi, Saksa, Espanja, Libanon, Ranska, Tsekki, Romania...) ryhmän nouti mukavan hyvässä kunnossa oleva tilausbussi. Ensimmäisenä suuntasimme kohti Chabilis'n kylää, jossa pääsimme kiertelemään ensiksi kauniissa kaupungissa ja tutustumassa paikalliseen kirkkoon. Kierroksen jälkeen pääsimme paikallisen viinintuottajan kellariin maistelemaan Chabilis'n valkoviinejä, joista saatoimme mm. maistaa mineraalit, jotka olivat siirtyneet Chabilis'n maaperään ammoisten merieläinten fossiloituessa trooppisen meren pohjaan.

Chabilista jatkoimme matkaa Vezelayn pieneen kylään, joka oli myodostunut 1100-luvulla rakennetun Magdalan Marian Basilikan ympärille alunperin tarjoamaan palveluita pyhiinvaeltajille. Kylä oli erittäin viehättävä ja koostui kukkulan laelle rakennetuista pienistä kivitaloista, jotka ympäröivät mahtavaa basilikaa. Ennen erittäin mielenkiintoista opastettua kierrosta söimme paikallisessa ravintolassa todella harkullisen lounaan, johon sisältyi mm. lämmintä chevresalaattia ja aivan taivaallista omenapiirakkaa. Opastetulla kyläkierroksella pääsimme myös lopulta itse romaanista tyylisuuntaa edustavaan basilikaan ja lopulta myös kryptaan, jossa perimätedon mukaan säilytetään itse Magdalan Marian kylkiluuta. Kirkko itsessään oli maineensa veroinen ja oppaan kertomukset tekivät vierailusta todella antoisan.

Illaksi matkasimme sitten Dijonin kaupunkiin, joka on tietenkin kuuluisa - mistä muustakaan - kuin Dijon-sinapista. Illalla kiertelimme vähän sateisessa kaupungissa, ja vietimme aikaa pienen iltapalan äärellä tutustuen muihin retkellä olijoihin. Oli hauska huomata, että ihmiset tulevat Pariisiin opiskelemaan mitä erilaisimmista syistä. Kuitenkin hyvin monet juuri taidehistorian takia.

Oli ihana viettää yö Dijonissa ihan oikeassa hotellihuoneessa, jossa oli puhtaat lakanat, oma vessa ja siisti suihku, josta tuli lämmintä vettä. Nykyään osaa taas arvoistaa tollastakin. :) Aamupalakin oli herkullinen, vaikka koostuikin lähinnä sämpylästä, croissantista, hillosta ja nutellasta(<3). Aamupäivä oli sitten vapaata aikaa kierrellä Dijonissa ja lounastaa. Kävimme Johannan kanssa tutustumassa museoon, joka esitteli bourgognelaista elämää ennen vanhaan. Museo oli sopivan iso ja näyttely hyvin rakennettu, joten käynti ei ollut ollenkaan tylsä. Oli hauska katsella vanhoja hääpukuja, astioita, leluja ja mitä ihmeellisimpiä laitteita ja härveleitä, mitä ihmiset ovat joskus käyttäneet. Kävimme museon lisäksi myös ostamassa tulaisiksi Dijonin sinappia mitä erilaisimmilla mausteilla sekä koskettamassa maagista pöllöreliefiä, joka on tuottamassa onnea ihmisille Dijonin kirkon seinässä. ;)

Matkan viimeinen etappi oli Fontenayn luostari 1000-luvulta, jossa ei enää 1700-luvin lopun jälkeen kylläkään ole asustanut munkkeja. Luostari ja sen puutarha erityisesti olivat hyvin kauniita. Erityisesti pidin luostarin kirkossa olevasta keskiaikaisesta kiviveistoksesta, joka esittää neitsyt Mariaa Jeesuslapsi sylissään. Fontenaysta matka jatkui sitten takaisin Pariisiin (uuvuttava 4 tuntia bussissa!). Onneksi kuski sentään suostui pysähtymään Porte d'Orleansin kohdalla, josta on vain vajaa vartin kävely tähän meidän talolle.

Täytyy sanoa kyllä, että oli todella hieno reissu! Voin suositella Bourgognea lämpimästi kaikille Ranskan kävijöille, joita kiinnostaa muukin kuin suuret kaupungit. Laitan myös kuvia nettiin, kunhan saan hieman tehtyä karsintaa.