Puhutaanpa taas ruoasta. Eilen söin parhaan illallisen täällä sitten Bourgognen reissun, jossa ravintola olikin Michelin-oppassa. Suunnattiin Johannan kanssa illalla Rue Mouffetardille tarkoituksena käydä illallistamassa Au Petit Grecissä. Ikävä kyllä rakas galettekeitaamme olikin kiinni, joten suunnitelmat oli pakko uudistaa. Päädyimme sitten alkudrinkeille yhteen Mouffetardin lukuisista baareista, jonka jälkeen valitsimme ravintolan, joka tarjosi 10 euron menua. Menutarjonnassa meitä houkutti erityisesti Créme Brulée, mutta muutkin ruokalaijit osoittautuvat aivan mahtaviksi. Alkupalana syödyt etanat olivat tosi herkullisia, ja pääruoan lammas läheteli täydellisyyttä. Myös lisukkeet olivat huippuja - nyt mäkin ymmärrän, miksi rankalaiset rakastavat niitä vihreitä pitkiä papujaan. Nam! Jotain ravintolan tasosta kertoi sekin, että ruokailijat olivat paikallisia turistien sijaan.

Tänään kuin sitten lähietäisyydelta myös toisen oleellisen osan ranskalaista kulttuuria - nimittäin mielenosoituksen. Usein nämä kansankokoontumiset alkavat juuri Place d'Italielta meidän koulun vierestä, ja tänään koulu sattui loppumaan juuri sopivaan aikaan keskipäivällä. Vuorossa oli tietyömiesten mielenosoitus, ja paikalle kerääntyikin lähinnä miehiä. Tunnelma oli vähän niinkuin suomessa vappuna (tosin joku Helsingin vappumarssi jää huonoksi, aneemiseksi kopioksi tästä)... Musiikkia (työväenmarsseja), juopottelevia ihmisiä, ruokakojuja, värikkäita plakaateja, prosyyrien jakajia ja yleistä hulinaa. Monilla sedillä oli hassu punainen hiippalakki (vähän niinkuin smurffihattu korvaläpillä) päässä. En tiedä, liikkuiko mielenosoitus sitten mihinkään, kun itse olin paikalla vain joukkojen kokoontumista katsomassa. Vaikuttavan näköinen oli kuitenkin paikalle saatu ihmislauma.

Tänään menen illalla joidenkin koulukavereiden kanssa Champs Elyséen tuntumaan tutustumaan taas yhdenlaiseen tapaan, nimittäin 'after workiin'. Homma alkaa seitsemältä ja päättyy puolilta öin. Sisäänpääsy baariin on 12e, jolla saakin sitten syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa. Pukukoodi on luokkaa business casual, eli pitää ehkä laittaa uus jakku päälle (aleista, alkup. hinta 119e, maksoin 35e :D).

Huomenna on toiseksi viimeinen koulupäivä, ja me päästään kertomaan koulun johdolle palautetta tästä IDI-ohjelmasta. Paljon kommentteja tulee varmasti puolitiehen jääneistä järjestelyistä, mutta hyvääkin varmasti on. Itse olen ainakin saanut paljon lisää näkemystä globalisaatioon ja yleensä kansaiväliseen liiketoimintaan. Olemme käsitelleet kovan bisneksen lisäksi myös kehitysmaita, eri kulttuureja, kestävää kehitystä ja yritysetiikkaa. Kaikkein antoisinta on kuitenkin ehkä ollut eri kulttuuritaustaisen ihmisten (niin opiskelijoiden kuin yritysmaailman edustajienkin) kanssa työskentely. Tällaista en olisi oppinut, jos olisin jäänyt Suomeen.